nb_u40 dallas

Ebola: Amerikansk storstad håller andan

Den här veckan bekräftades det första fallet av ebolafeber i USA, i miljonstaden Dallas, Texas. Risken för en epidemi i väst är dock liten, vidhåller experter.

2 oktober 2014 av Carsten Nymann

Omkring hälften av de som smittas med ebola dör av sjukdomen, och det livsfarliga viruset drar just nu fram genom Västafrika.

Därför skapade det oro när en man från Liberia den här veckan diagnostiserades med ebolafeber i storstaden Dallas i Texas, USA.

Men risken för dramatisk spridning som den vi ser i Afrika, är enligt USA:s Centers for Disease Control and Prevention (CDC) extremt liten i västländer med välutvecklad hälso- och sjukvård.

Blod, svett och kräkningar smittar

Orsaken är att Ebolaviruset trots sin dödlighet inte smittar särskilt lätt. För att bli smittad ska du komma i kontakt med kroppsvätskor - t.ex. blod, svett, saliv eller kräkningar - från en ebolafebersjuk person.

Sker det ändå, är proceduren som följer:

Utbrottet identifieras. Symptomen liknar i första hand vanlig influensa så myndigheterna måste vara särskilt uppmärksamma på resenärer till och från de berörda länderna.

Den amerikanska patienten kom enligt nyhetskanalen CNBC till USA den 20 september och blev sjuk den 24 september. Men han blev först inlagd och isolerad den 28 september.

Patienter som är smittade med ebolafeber flyttas oftast till en slags "lufttät" kuvös.

Isolering är avgörande

Patienten isoleras tills en diagnos är klar. Vårdpersonalen skyddar sig med dräkter och handskar och alla instrument steriliseras grundligt.

Är testet positivt ska andra potentiellt smittade uppspåras och undersökas. I Dallas hade ebolafeber-patienten haft kontakt med en skara personer - bland annat en handfull skolelever - som nu är under observation.

Alla smittade förblir inlagda på sjukhuset tills det är höjt över alla tvivel att de inte längre smittar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: