chips och dipp

Det kan vara livsfarligt att dubbeldippa chips

Du riskerar att få lungpest om du delar dippskål med en dubbeldippare.

7 januari 2016 av Karine Kirkebæk

Du har ätit upp halva chipset, som var täckt med dipp. Vad gör du? Antingen är du en av dem som dippar igen. Eller så är du inte.

Här hamnar George Costanza i tv-serien Seinfeld i slagsmål på grund av en dubbeldippning.

Men är det försvarbart att dippa chipset två gånger? Nu svarar forskare från Clemson University i South Carolina en gång för alla i mediet The Conversation.

Vilka bakterier kan du råka ut för?

Den amerikanska forskningen visar att du bör vara uppmärksam på om du delar skål med en dubbeldippare. Det kan rädda sig från bakterier och virus, som överförs via exempelvis hosta och nysningar:

  • Lungpest

  • Tuberkulos

  • Influensa

  • Legionärssjuka

  • SARS

Inte helt överraskande kommer forskningresultatet just från USA, eftersom amerikanerna har infört ett begrepp som betecknar företeelsen: double-dipping.

Forskarna ville ta reda på om bakterier från munnen kan hoppa ned i dippen från chipset – och ligga på lur för att hoppa på nästa chips som dippas.

Bakterier festar på kex med saliv

Försöket från Clemson Universitys första fas gick först ut på att jämföra antalet bakterier på ett avbitet kex och ett kex utan bitmärken och kontaminerad saliv.

Båda kexen lades i vatten och vattnet med det upplösta, avbitna kexet innehöll tusentals fler bakterier per milliliter vatten än vattnet med det hela kexet.

Nästa steg i försöket var att mäta bakterier i en dipp efter att det hela och det avbitna kexet doppats i den. Det vill säga att försöket omfattade både enkel- och dubbeldippning.

1000 bakterier per milliliter dipp

Efter en enkeldippning kunde forskarna inte mäta några bakterier i dippen.

Men efter en dubbeldippning hittade forskarna fem gånger fler bakterier – 1?000 bakterier per milliliter dipp – . Dippen i försöket var en salsa.

Två timmar efter de två dippningarna hade antalet bakterier fallit till cirka 150–200 bakterier per milliliter dipp. Det beror på att salsans pH-värde ligger på fyra, och därför är så sur att den dödar de objudna bakterierna med tiden.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: