Botemedel mot svamp
Botemedel mot svamp

I framtiden kan ämnen från bakterier i yoghurt bota irriterande, kliande svampinfektioner.

© Thomas Arnoldi

Den bästa svampbehandlingen står i ditt kylskåp

Botemedlet mot en svampinfektion finns kanske redan i ditt kylskåp. Forskare har upptäckt att vanlig jäst till bakning och mjölksyrebakterier i yoghurt utsöndrar ämnen som bekämpar svampens angrepp på kroppen.

8 mars 2018 av Gorm Palmgren

Din kropp är full av svamp. 

Celler av släkten Candida lever i munhålan hos cirka hälften av alla människor, var femte kvinna har svamp i underlivet och de lever på huden och i tarmarna hos de allra flesta.

Normalt ger inte svampen några besvär. De finns på huden och slemhinnan, där de lever av att äta sockerhaltiga avfallsämnen i fredlig samverkan med andra mikroorganismer. 

Men en liten förändring i miljön kan plötsligt förvandla dem till en aggressiv invasionsarmé som går till angrepp mot kroppen och startar en infektion.    

Men nu har forskare upptäckt en ny svampbehandling, som sedan länge har funnits precis framför näsan på dem. I kylskåpet.

Ämnen går till motangrepp

Försök från 2017 visar att mjölksyrebakterier från yoghurt och celler från jäst utsöndrar ämnen, som förhindrar svamparnas invasion. 

Resultaten är så nya att forskarna ännu inte har identifierat ämnena. Men de vet hur svampens angreppsstrategi spolieras.

Svampen invaderar genom att utveckla ett ankare, som fäster sig vid vävnaden. Därifrån kan svampen utvecklas på två sätt: 

  1. Den kan växa på längden till hyfer – långa celltrådar som växer i vävnaden.
  2. Svamparna kan klistras ihop till biofilm – ett membran som förseglar vävnaden.

Ämnena blockerar vissa av svamparnas gener, så att cellerna inte kan utveckla de vapen de behöver när de går till angrepp.  

Även om försöken visar att exempelvis jäst kan bekämpa svamp på egen hand, är det nog trevligare att vänta tills forskarna med hjälp av de nya kunskaperna har utvecklat effektiva läkemedel. Du kan läsa hur de ska bära sig åt och när de planerar att vara färdiga ett effektivt botemedel i Illustrerad Vetenskap nr. 7.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: