Blinds

Därför förvärras migrän av ljus

Människor som lider av migrän drar sig ofta undan till mörka rum, när huvudvärken sätter in. Hittills har det varit en gåta, varför även minsta ljussken förvärrar smärtan, men nu har en amerikansk forskargrupp hittat förklaringen, och det kan leda till ny migränbehandling.

3 september 2010 av Nanna Dissing Bay Jørgensen

När Heather Bird går ut under ett av sina migränanfall, känner hon direkt ett stick av smärta, om solen är framme. Detta trots att den 22-åriga kvinnan är nästan blind och oförmögen att se om det är ljust eller halvmörkt ute.

Heather Birds upplevelse delas av miljontals seende människor, som lider av migrän. De allra flesta migränpatienter upplever nämligen att ljus förvärrar huvudvärken – ett tillstånd som kallas fotofobi. Det betyder att många tvingas bära solglasögon dygnet runt, eftersom även svagt ljus är besvärande.

Tillståndet är mycket handikappande, då det hindrar patienter från vardagsaktiviteter som att läsa, skriva, arbeta och köra bil. De upprepade migränanfallen går ut över patienternas familjeliv, sociala liv och karriär och försämrar deras livskvalitet drastiskt. Det gör att migrän i dag är en av de tjugo sjukdomar som globalt sett stjäl flest funktionsdugliga år av våra liv.

Trots det har orsaken till att ljus förvärrar smärtan hittills varit ett mysterium, men en amerikansk forskargrupp har nu löst gåtan. I spetsen för forskarna står professor Rami Burstein vid Beth Israel Deaconess Medical Center och Harvard Medical School i Boston i USA, och forskarnas uppdrag är kristallklart. ”Vårt hopp är att kunna reducera fotofobin, så att patienter i framtiden kommer att kunna läsa, arbeta vid en dator och behålla sina jobb”, säger Rami Burstein.

Blodkärl utvidgas

Hela 10–15 procent av världens befolkning lider av migrän. Den exakta orsaken till sjukdomen känner man inte till, men man vet att de stora blodkärlen utanpå hjärnan utvidgar sig under anfallen, och det är högst sannolikt detta som framkallar smärtan. Ett anfall varar mellan fyra timmar och tre dygn och startar oftast som dunkande smärta i den ena sidan av huvudet, vilket åtföljs av illamående och eventuellt kräkningar och alltså även överkänslighet för ljus.

Då Burstein och hans team gick på jakt efter en förklaring till att ljus förvärrar smärtan, visste de att både seende och nästan blinda personer upplever att deras migrän förvärras av ljusets inverkan. Det tyder på att förbindelseleden mellan ljus och smärta inte är de celler i näthinnan som står för synen. För att testa sin hypotes – och inte minst ringa in de celler i ögat som kunde utgöra förbindelseleden – behövde forskarna i sina försök därför använda migränpatienter som var helt eller nästan helt blinda.

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: