Robotändtarm1

Robotändtarm till djuplodande läkarstudent

Vill du få prostatan undersökt av en läkarstudent? Knappast, va? Brittiska forskare har tillverkat en övningsrobot som både räddar liv och sparar obehag.

18 juli 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

En prostataundersökning är aldrig angenäm, men en förstorad prostata är det första symptomet på en potentiellt livshotande cancerform, och det finns bara ett sätt att undersöka den.

Den metoden kräver gummihandskar och vaselin.

Att få den inledande undersökningen gjord av en oerfaren och nervös läkarstudent utan den ”fingertoppskänsla” som krävs gör knappast obehaget mindre.

Inte desto mindre måste ju den blivande läkaren få sina kunskaper någonstans ifrån.

Hittills har levande patienter tvingats stå till tjänst med sina mest privata kroppsdelar när läkarstudenterna övat sig.

Till mångas stora lättnad är det emellertid snart slut med det, i alla fall i Storbritannien, där läkarstudenter snart kommer att kunna öva upp sin fingerfärdighet på en robots ändtarm.

Följer med på bildskärmen

Robotens inre organ utgör ett genomsnitt av den manliga anatomin söder om ryggraden, någonting som man har kommit fram till efter att ha gjort ett stort antal datortomografiska undersökningar.

Läkarstudenten kan följa sina fingrars ”framsteg” på en bildskärm och i lugn och ro öva sig tills han eller hon klarar av att hitta prostatan – för att sedan konstatera om den är förstorad eller ej.

Storleken på robotens prostata kan enkelt anpassas för att simulera det ena eller det andra tillståndet.

– Det har alltid varit svårt att lära läkarstudenter att genomföra prostataundersökningar, eftersom de ju ofrånkomligen måste genomföras inne i kroppen, där handledaren inte ser vad studenten gör – eller tvärtom, för den sakens skull, säger chefsforskaren Fernando Bello vid Imperial College of London.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: