Bröstcancer scan

Cancerbehandling botar bröstcancer på 11 dagar

Genom att behandla med en kombination av två redan kända läkemedel har engelska läkare lyckats bota speciellt aggressiv bröstcancer på bara 11 dagar och nu är förhoppningen att behandlingen ska kunna ersätta kemoterapi.

22 mars 2016 av Jakob Priess

En kombination av två kända läkemedel skapar just nu eufori bland cancerexperter.

Det beror på att engelska läkare har lyckats reducera och till och med bota bröstcancer hos kvinnor som väntade på operation, skriver engelska BBC.

Resultaten publicerades på European Breast Cancer Conference den 11 mars i år och experter betecknar resultaten som "dramatiska".

Framgångsrik cancerbehandling på elva dagar

De engelska läkarna behandlade med en kombination av läkemedlen lapatinib och Herceptin.

Egentligen undersökte en bara möjligheten att bromsa speciellt aggressiv bröstcancer i perioden mellan diagnosticeringen och den efterföljande operationen och kemoterapin, men resultaten var förbluffande.

Totalt behandlade de 66 kvinnor med cancertumörer mellan 1 och 3 centimeter, och hos sju försvann tumören helt, medan den hos ytterligare elva kvinnor reducerades till mindre än 5 millimeter.

I flera fall kom kvinnorna till avtalade operationstillfällen efter bara elva dagars cancerbehandling, då kirurgen kunde konstatera att det inte fanns något att bortoperera.

Extremt lovande för cancerbehandling

Den speciella aggressiva bröstcancern uppträder hos var tionde bröstcancerpatient och beror på att proteinet HER2 orsakar cancertumörer som är speciellt resistenta mot cancerbehandling.

"De här resultaten är extremt lovande, om de visar sig hålla, och detta kan vara det första steget mot ett helt nytt sätt att behandla HER2-positiv bröstcancer", säger professor Arnie Purushotham från Cancer Research UK.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: