Demens kan motverkas av en intelligent partner

Din partner kan rädda dig från demens

Är du rädd att demens en dag får dig att glömma dina barnbarns namn? Då bör du kanske fundera på om du har rätt partner.

14 april 2016 av Babak Arvanaghi

Om du vill leva längre med en god mental hälsa bör du gifta dig med en intelligent person.

Det kom enligt Xposé fram under en föreläsningsserie med titelnDementia: How Can We Protect Ourselves? Flera experter talade om hur en intelligent partner motverkar demens.

Intelligens motverkar demens

Det har länge varit känt att stimulans av hjärnan via korsord och läsning kan bidra till att förhindra demens, men Professor Lawrence Whalley från University of Aberdeen går ett steg längre:

"Det en pojke aldrig får höra att han borde göra om han vill leva ett långt liv – men som han kanske borde få veta – är att han ska gifta sig med en intelligent kvinna", sade han under sin föreläsning enligt Xposé.

Partnern kan nämligen förstärka den intelligenta miljön i högre grad än korsord och läsning.

Rika har mindre demens

För att komma fram till dessa resultat har forskarna tittat på identiska tvillingar, skannat deras hjärnor och undersökt om de drabbas av demens.

Gemensamt för försökspersonerna var att deras omgivning spelade en stor roll för huruvida de utvecklade demens. De som visade tecken på demens i hjärnan, men inte hade några fysiska symptom, tenderade att vara intelligenta, sitta i maktpositioner och tjäna massor av pengar – de var alltså utsatta för större intellektuell stimulans.

Enligt forskarna är det just denna intellektuella stimulans som motverkar demens. Stimulans som nu visar sig i hög grad komma från en intelligent partner.

Det finns fler sätt att slippa demens. Bland annat genom att träna dina muskler:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: