sæd sperm

Forskare tvättar bort hiv från sädesvätskan

Med en ny metod kan forskarna nu tvätta bort hiv-virus från människans sädesvätska.

11 juni 2015 av Anne Lykke och Marc Prosser

Ny metoder tar bort hiv-viruset från sperma

Om en man är hiv-smittad behöver viruset inte sätta stopp för att han ska få friska barn. Med hjälp av en ny metod kan man nämligen tvätta ren sperman så att viruset avlägsnas från spermierna.

Så rengörs sperman från hiv

  1. Sperman centrifugeras: Med metoden isopyknisk centrifugering delas sperman upp i olika lager efter täthet. Det får sädescellerna att samlas i ett lager och det skiljer den från resten av vätskan.

  2. Sädcellerna tvättas: Lagret med sädescellerna hälls ned i en speciell lösning som kallas Hams F10. Syftet är att tvätta bort alla celler som inte är könsceller och som därför kan innehålla hiv-virus. Levande hiv-virus finns inte i könsceller och därför kommer de återstående spermierna att vara helt rena.

  3. Sädescellerna delas i två: Den ena portionen med sädesceller testas för förekomst av hiv, medan den andra kan användas till konstgjord befruktning eller insemination.

Hiv försvann i de flesta spermarengörningarna

Metoden är effektiv, men inte 100 procent säker. Hiv kan i några fall förekomma i små mängder, det vill säga mindre än 10 kopior per milliliter.

En studie som har gjorts av Världshälsoorganisationen WHO har visat att hiv kunde hittas i 70 av 1 279 prover efter rening.

Inga kvinnor eller barn som fötts har dock blivit smittade med hiv som ett resultat av metoden.

Två män botar sig själva mot hiv

Det är inte bara när det gäller spermatvätt som det sker framsteg på hiv-området. Nu finns det indikationer på att vissa hiv-smittade på egen hand har börjat bota sig själva mot viruset. Läs mer här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: