Kuldedød

Kirurg dödar sina patienter – för att återuppliva dem

En amerikansk kirurg fryser sina patienter till döds innan han sticker kniven i dem för att rädda deras liv. Det kan låta paradoxalt men det rör sig om ett smart sätt att utföra en operation på döda människor för att undvika allvarliga hjärnskador.

11 december 2015 av Gorm Palmgren

Den unge mannen kastas till marken när projektilen träffar honom i magen med en hastighet på 900 meter per sekund. Skottet resulterar i komplicerade skador som bland annat förstör blodkärl och får blodet att forsa ut.

Blodförlusten är så stor att mannen enbart kan överleva några gå timmar och när han kommer till sjukhuset prioriterar läkarna att stoppa blödningarna.

Men när hjärtat strax efter hotar att stanna på grund av blodförlusten inser läkarna att de bara kan rädda hans liv genom att döda honom först.

Operation på döda kan rädda liv

Det låter kanske märkligt men i situationer som denna är tiden den avgörande faktorn. Hjärnan klarar sig inte utan syre från en stabil blodtillförsel i mer än fem minuter innan obotliga hjärnskador uppstår. Och efter tio minuter kommer hjärnskadorna att vara så massiva att patienter är oåterkalleligt hjärndöda eller hamnar i permanent koma.

Den erfarne kirurgen Samuel Tisherman från University of Pittsburgh i USA har dock hittat en kontroversiell lösning på problemet: Han kyler ned patioenten så mycket att både hjärta och hjärna slutar att fungera och själva döden inträffar.

Den låga temperaturen medför att de känsliga och vitala organen inte skadas utan sätts i en slags dvala. När operationen väl är över värmer Tisherman upp patienten och väcker honom till liv.

Företaget Alcor i USA, som förvarar 139 frysta lik i kvävefrysboxar Arizona, följer den nya tekniken på nära håll. Tanken är att de ska återupplivas om man hittar botemedel för de sjukdomar som dödade dem.

Liv är förutsättningen för död

Idén om att rädda en människas liv genom att kyla ned personen så pass mycket att alla livsprocesser stannar av blir vetting eftersom en människa behöver så att säga vara levande för att kunna dö.

Här hjärtat slutar slå under naturliga omständigheter och hjärnan förlorar sin syretillförsel är det inte själva syrebristen som kväver hjärncellerna.

Bristen på syre utlöser i stället ett stort anal biokemiska reaktioner i hjärnvävnaden som bland annat medför att hjärnan producerar giftiga avfallsprodukter i form av fria radikaler, att den samlar vätska och utsöndrar nedbrytande enzymer.

Skadorna är dödliga för hjärncellerna men de uppstår bara så länge kroppen är tillräckligt varm för att de biokemiska processerna kan börja. När patienten är nedkyld till 10 grader sätts dödsprocesserna så att säga i väntläge – och kirurgen vinner tid på att rädda patienten.

Operation sker utan samtycke

Hur många döda patienter Dr. Tisherman har opererat – och har haft turen att lyckas väcka till liv – är ännu inte allmänt känt.

Dödskirurgen har endast tillstånd att operera på skottskadade som håller på att dö av blodbrist och då han inte kan be om deras samtycket är det mycket lite information om hans resultat som kommer ut.

Följ med på en dödsoperation

Följ med till operationssalen under en ny typ av operation i vår djupgående artikel:

DÖDSKIRURGEN FRÅN USA

Doktor Samuel Tisherman från University of Pittsburgh i Pennsylvania är mannen bakom den nya dödskirurgin.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: