Hornhinde

Ny upptäckt kan ge miljontals synen tillbaka

En banbrytande teknik som gör det möjligt att utveckla hornhinnor i ett laboratorium kan förändra livet för mer än 10 miljoner människor i världen.

31 augusti 2016 av Nanna Vium

Just nu är transplantation den mest effektiva lösningen för att återställa synen hos människor med skador på hornhinnan.

Men som inom många andra sjukdomsområden håller tillgången på vävnad från donatorer inte jämna steg med den stora efterfrågan.

Det problemet kan dock vara löst om några år.

Fungerar bättre än donerade hornhinnor

En grupp australienska forskare har nämligen utvecklat en teknik som gör det möjligt att skapa hornhinneceller på ett tunt lager syntetisk film i ett laboratorium och därefter använda dem till transplantation.

Tekniken har visat lovande resultat i ett nyligen genomfört försök på djur och har potential att förändra livet radikalt för mer än 10 miljoner människor över hela världen som är blinda eller har nedsatt syn på grund av skador på hornhinnan.

Det menar försöksledare Berkay Ozcelik från University of Melbourne. ”Vi tror att vår nya behandling presterar bättre än en donerad hornhinna”, säger Ozcelik till Sciencealert.

Ska testas på människor nästa år

Tekniken fungerar så att forskarna tar ett prov på patientens egna hornhinneceller, fäster dem på den syntetiska filmen och transplanterar in filmen i ögat där den sedan bland annat ser till att hornhinnan förblir fuktig och att den är frisk och klar.

På så sätt minskar den nya behandlingen också risken för att kroppen stöter bort den transplanterade hornhinnan, vilket kan vara risken med donerad vävnad.

Försöksledaren Berkay Ozcelik och resten av teamet hoppas att behandlingen kan provas på patienter under nästa år.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: