tandtråd

Mystiken tätnar: Fungerar tandtråd över huvud taget?

En grupp journalister har gått igenom forskningen om tandtråds verkan. Deras slutsats: Den har ingen omgående effekt.

4 augusti 2016 av Babak Arvanaghi

Om du använder tandtråd några gånger om dagen får du färre hål i tänderna. Så lyder rådet från tandläkare i hela världen.

Men nu visar det sig att världens tandläkare kan ha fel.

En större studie som har genomförts av Associated Press visar nämligen att det aldrig har funnits någon forskning som visar att det faktiskt hjälper att använda tandtråd.

Bevis saknas

Journalisterna på AP har gått igenom 25 forskningsprojekt under de senaste 10 åren där skillnaden mellan att bara borsta tänderna och att både borsta tänderna OCH att använda tandtråd har undersökts.

Bevisen som de fann var antingen mycket svaga eller opålitliga eller också präglades forskningen av att främja användning av tandtråd.

Därför riktade journalisterna en en fråga till de amerikanska hälsovårdsmyndigheterna förra året och bad om svar på vilken forskning som låg till grund för att myndigheten rekommenderade användning av tandtråd.

Rekommendationen togs bort

I år när myndigheterna skickade ut sina hälsorekommendationer var rådet om att använda tandtråd borttaget. Det hade funnits med sedan 1979. Bevisen på att tandtråd verkar var helt enkelt alltför bristfälliga.

Trots att gigantiska summor spenderats på forskning har tandtrådstillverkarna ännu inte lyckats få fram några bevis.

Därför behöver du inte oroa dig om du glömmer att använda tandtråd. Så länge du borstar tänderna varje dag är du på rätt väg. Och om du kommer ihåg att använda tandtråd: Bra för dig – det skadar dig i alla fall inte.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: