Arteries on mice

Molekyl gör det nyttigt att dricka lite

Alkohol påverkar signalmolekylen Notch och har därför en förebyggande effekt på hjärt–kärlsjukdomar.

3 oktober 2011

Flera studier visar att dödsfall på grund av hjärt–kärlsjukdomar uppträder i 20–40 procent färre fall hos dem som dagligen dricker måttligt med alkohol jämfört med personer som inte dricker någon alkohol alls. Forskare vid University of Rochester Medical Center har nu hittat förklaringen.

Den förebyggande effekten beror på alkoholens inverkan på signalmolekylen Notch, som styr mängden glatta muskelceller i artärväggarna. Överdriven tillväxt av dessa celler kan leda till förtjockning och förträngning av artärerna, vilket ofta är orsak till hjärtinfarkt.

Forskarna visade att alkohol i begränsad mängd spärrar Notchmolekylens signalväg och därmed reducerar de glatta muskelcellernas tillväxt.

Effekten påvisades både i hjärtartärerna hos människa och i halsartärerna hos mus. I synnerhet hos människa var effekten markant. Forskarna hoppas att upptäckten kommer att leda till medicin med samma egenskaper som alkohol men utan dess biverkningar. Det kommer att hjälpa de miljontals människor som lider av hjärt–kärlsjukdomar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: