Tandfyldning

Ny fyllning gör att tanden reparerar sig själv

Nu är det slut med trasiga lagningar och smärtsamma rotfyllningar. Framtidens tandlagningar gör mer än att bara fylla hålet.

7 juli 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

Brittiska forskare har gjort upptäck som kan göra dina besök i tandläkaren betydligt mindre obehagliga och dyra. De har nämligen skapat en ny typ av lagning som kan få tandbenet att reparera sig själv med hjälp av stamceller.

Tandben (eller dentin) är det material som tanden i grund och botten är gjord av.

Ytterst finns ett lager av hård emalj och precis under det ligger tandbenet och skyddar nerverna i tanden.

En stor skillnad De flesta har nog råkat ut för att bakterier samlats och gjort hål på emaljen. Då har man fått ett vanligt hål i tanden. Får man inte stopp på bakterierna i tid fortsätter de små bestarna att gnaga sig igenom tandbenet och ända in till nerverna i tanden.

Händer det är ställs man inför valet mellan en mycket dyr och sannolikt smärtsam rotfyllning eller helt enkelt att tandläkaren måste dra ut tanden.

Men här kan den nya typen av fyllning verkligen göra skillnad.

Aktiverar stamceller - Vi har utformat ett syntetiskt biomaterial som man kan lägga direkt på tandens nervcentrum. Det aktiverar stamcellerna i tanden så att de börjar utveckla nytt tandben, berättar forskningsledaren Adam Celiz från University of Nottingham, Storbritannien.

Fyllningsmaterialet injiceras - i likhet med vanliga fyllningar - i hålet i tanden och härdas därefter med UV-ljus.

Uppfinningen är fortfarande på utvecklingsstadiet, så du får räkna med att det kommer att ta några år innan din tandläkare erbjuder dig en behandling med den nya metoden.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: