muslingelim TOP

Muslingelim lynlapper sår

Blåmusslornas superstarka protein har inspirerat forskarna till att utveckla ett biologiskt sårlim som stoppar blödningar på en minut och som lagar sår - utan att lämna några ärr.

20 april 2016

Alla som har försökt ta loss en blåmussla vet hur hårt de små blötdjuren sitter fast på stenarna och klipporna vid havet.

Genom musslans fot, som den använder för att förflytta sig, utsöndras ett protein som fungerar som ett starkt, vattenfast lim.

Denna förmåga har inspirerat en grupp sydkoreanska forskare till att skapa ett nytt slags kirurgiskt lim som kanske kan bli ett alternativ till nål och tråd, samt till agraffer och sårlim av syntetmaterial.

Mussellimmet lämnar inga ärr

Limmet, som har fått namnet LAMBA (light-activated mussel protein-based bioadhesive), kan försluta sår och stoppa blödningar på under en minut utan att lämna efter sig någon synlig ärrvävnad.

Som namnet antyder används ljus för att skapa en fotokemisk reaktion i limmet, som på kort tid förstärker bindningarna mellan proteinerna och därmed ökar limmets styrka och vidhäftningsförmåga.

Med sårlim kan sår förslutas utan vare sig nål och tråd eller agraffer. Med det nya mussellimmet kan läkarna också försluta sår på inre organ.

Aminosyran tyrosin får limmet att härda och försluta såret. Vid belysning bildar tyrosinet starkare band, så kallade dityrosiner, mellan proteinerna.

Ämnet finns även i trollsländans vingar, som forskarna har sneglat på vid utvecklingen av limmet.

Förutom vanliga sår på huden kan mussellimmet bli användbart på sår på inre organ, där det kan vara svårt att använda nål och tråd eller syntetiskt lim.

Naturen inspirerar människan hela tiden

Musslor är inte den enda inspirationskällan i naturen för nya uppfinningar. Läs bland annat om skottsäkra västar som baserats på havssvampar och ljudlösa vindkraftverks vars former hämtats från ugglefjädrar i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: