Ditt kiss avslöjar om du ljuger

Ditt kiss avslöjar om du ljuger

Forskare har hittat ett nytt sätt läsa kroppens reaktion på att fara med osanning. I hjärnan aktiveras speciella centra när det uppdiktas lögner, och de bromsar produktionen av signalsubstanser. Det kan avslöjas i ett enkelt urinprov, och kan på sikt användas i t.ex. otrohetstester.

27 mars 2015

Discalimer: Artikeln nedan var årets aprilskämt. Det är inte möjligt att mäta lögner i urin.

En ny metod att avslöja lögner kommer snart göra den klassiska lögndetektorn överflödig. Den visar nämligen att när vi ljuger sätter en reaktion i gång i hjärnan som förhindrar bildandet av signalsubstansen serotonin. Serotonin bryts ner till ämnet 5-HIAA, som kan mätas i urinen, och det är det som forskarna nu har kopplat ihop med att ljuga.

"Hjärnan jobbar helt enkelt på högvarv när den ska hitta på historier. Den extra ansträngningen påverkar bildandet av signalsubstanser och framförallt serotonin har visat sig vara känsligt", förklarar dr. Claudia Rheinhart, som är forskningsledare på Institut for neurovetenskap och farmakologi på München Universitet, där upptäckten har gjorts.

Kiss skvallrar

Det kan spåras i urinen där det timmarna efter en lögn är markant lägre nivåer av 5-HIAA. Metoden ska nu förfinas så att forskarna kan slå fast precis vilka nivåer och tidsintervaller som kan påvisa lögnaktighet.

"Vi har bara börjat, och det finns massor av okända faktorer som ska redas ut innan vi kan säga att metoden är säker. Men det ska vi nog komma till", säger Claudia Rheinhart.

Livsmedel kan störa

Till exempel är det ett känt fenomen att serotonin och därmed nivåerna av 5-HIAA kan påverkas av vissa livs- och läkemedel. Därför måste man känna till nivån på den enskilde individen innan lögnen kan avslöjas.

"Vi menar dock att det kommer vara möjligt att utarbeta generella guidelinjer, som kan ge resultat som är tillräckligt säkra för att vi ska kunna berätta om en person har ljugit inom ett bestämt tidsintervall", berättar Claudia Rheinhart.

Upptäckt av en slump

Upptäckten som kom lite som en slump i laboratoriet. Egentligen var forskarna upptagna av ett projekt om sambandet mellan serotonin och aggressivitet, men i samband med ett hjärnskanningsförsök upptäckte forskarna att det var skillnad på om försökspersonerna hittade på en situation där de var aggressiva eller om det talade om en konkret händelse.

Låga nivåer av serotonin har tidigare kopplats ihop med både depression, aggressivitet och bristande impulskontroll.

"På det sättet hänger de fysiska symptomen väl ihop med de känslor som kan uppstå i samband med lögner. Framförallt om de blir avslöjade", förklarar Claudia Rheinhart.

Industrin på språng

Det är inte bara forskarna som intresserar sig för kiss egenskaper vad gäller avslöja lögner. Även industrin står redo att kika forskarna över axeln. Bland annat ser företaget Vitanuvos som också producerar graviditetstest, gett sig in i konkurrensen.

"Vi kan se en klar kommersiell möjlighet att utveckla t.ex. otrohetstester och test riktade till föräldrar till tonåringar, så vi är mycket intresserade i att följa forskningen", säger April Stulta, utvecklingsdirektör på Vitanuvos.

På laboratoriet i München är man lätt överraskad, men också glada för uppmärksamheten.

"Vi har till och med fått hänvändelser från underrättelsetjänster som är intresserade av att höra mer om vår forskning. Det är inte något vi upplever varje dag", ler Claudia Rheinhart.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: