nb_u42 infektion

Fryst avföring tar kål på dödliga infektioner

Patienter vars tarmsystem har angripits av den livsfarliga bakterien Clostridium difficile, har fått ett nytt vapen. Frysta piller fyllda med avföring.

16 oktober 2014 av Carsten Nymann

Feber, magsmärtor och inte minst potentiellt dödlig diarré plågar personer som har besök av bakterien Clostridium difficile i tarmsystemet.

Bakterien låter sig inte lätt stoppas av antibiotika, så nu har amerikanska forskare utvecklat ett nytt effektivt läkemedel som består av frysta tabletter med avföring.

Slangar för ner avföring i halsen

Hittills har den mest effektiva behandlingsmetoden mot bakterien varit att spruta in färsk avföring från en frisk donator i tarmen och på så sätt återupprätta bakteriebalansen.

Tillvägagångssättet är dock tämligen invasiv och inte helt utan risk, då den involverar att stoppa in slangar i patienten, antingen oralt eller rektalt.

Specialister från de två amerikanska sjukhusen, Massachusetts General Hospital och Boston Childrens Hospital, beslutade sig därför för att utveckla ett alternativ.

Frisk avföring fryses ned

Läkarna samlade in avföring från en rad donatorer, fyllde på proverna i små kapslar på storlek med vitaminpiller och fryste ner dem till minus 80 grader.

På det sättet kan läkarna ha ett lager av donatoravföring och måste inte kalla in donatorer akut till varje behandling.

Avföring hjälpte nio av tio patienter

Pillren testades på 20 patienter i åldrarna 11 till 89 år och visade sig ta kål på den skadliga bakterien i 90 procent av fallen.

Dessvärre är pillerkapslar, som inte förstörs av magsyra genomskinliga, men forskarna noterar att patienterna ändå föredrar pillren framför slangarna.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: