plaster mor

Litet plåster lindrar smärta

Lider du av muskel- eller ledvärk? Då kan du sluta med smärtstillande tabletter. Ett nyutvecklat plåster är både mer effektivt och mindre skadligt.

27 april 2016

I stället för att ta en tablett mot smärta i till exempel huvudet, ryggen eller lederna kan du i framtiden bara sätta ett plåster på den ömma punkten och låta kroppen ta upp läkemedlet ibuprofen direkt genom huden.

Bättre än piller

Ibuprofen är ett ofta använt receptfritt preparat som kan avhjälpa smärta, minska feber och verka antiinflammatoriskt. I upp till tolv timmar friger depåplåstret en avpassad dos medicin direkt till området där det gör ont.

Eftersom läkemedlet verkar så länge, slipper man stoppa i sig en potentiellt skadlig dos tabletter.

Plåstret frisätter läkemedlet ibuprofen direkt på plats genom huden.

Lätt att använda

Det nya plåstret har utvecklats i ett samarbete mellan det brittiska University of Warwick och läkemedelsföretaget Medherant. Det är tillverkat av ett genomskinligt plastmaterial som är så klibbigt att det trots det stora innehållet av läkemedel sitter ordentligt fast på huden.

Plåstret är nästan osynligt och väldigt lätt att ta bort igen.

Musik kan också lindra smärta

Om ett smätplåster inte räcket är det faktiskt möjligt att även lyssna sig till smärtlindring. "Musik kan vara bättre än medicin," säger överläkare Peter Michael Nielsen på Amager Hospital, Danmark. Få förklaringen i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: