Tarmflora

Avföring är bättre än antibiotika

Via en sond ska avföring från friska personer föras ned i sjuka personers tunntarm. Mot en del sjukdomar fungerar det bättre än antibiotika.

2 november 2015 av Babak Arvanaghi

För de allra flesta är avföring från en annan människa förknippat med obehag. Men måste alla känsliga reaktioner överkommas – avföring ska användas till att behandla sjukdomar.

Ett forskarlag har tagit reda på att avföring från en frisk person kan ha en bättre effekt än antibiotika på vissa sjukdomar i tarmsystemet. Den friskes exkrementer kan ändra den sjukes tarmflora till det bättre.

Avföring kan rädda liv

Försök har bland annat visat att en faecestransplantation kan vara mycket effektiv för patienter som liver av clostridium – en livsfarlig tarmsjukdom, som kan medföra blodig avföring.

Hittills har clostridium behandlats med antibiotika, men framgångskvoten har legat på cirka 20 procent. Om antibiotikan i stället byts ut mot faeces från en person med en frisk tarmflora ökar framgångskvoten till 85 procent.

Avföring intas med sond

Transplantationer genomförs med hjälp av en sond förs ned i tunntarmen genom näsan. Den friska avföringen förs ned genom sonden för att påverka tarmfloran. Alternativt kan behandlingen utföras med faeceskapslar, som tas som stolpiller.

Faecestransplantationer är ett relativt nytt fenomen, som förutom sjukdomar också anses kunna påverka vårt beteende.

På det hela taget är forskningen i hur tarmfloran påverkar oss satt under lupp. Bland annat på grund av att den kan bana vägen för framtidens bantningskurer. Det kan du läsa om i artikeln nedan:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: