Vanna Belton

Blind kvinna får tillbaka synen med stamceller

En amerikansk kvinna har efter fem år som blind fått synen delvis tillbaka. Metoden bakom miraklet är stamceller från hennes egen höft, som har sprutats in i hennes ögon. Behandlingen tycks också hjälpa mot grön starr.

4 mars 2016 av Karine Kirkebæk

Genom att spruta in stamceller i ögonen på blinda personer har en läkare återställt synen hos bland annat patienter med grön starr.

För fem år sedan förlorade Vanna Belton synen.

Hon diagnostiserades med en inflammation på synnerven. Det betyder att nerven blir som en lös förbindelse och inte längre kommunicerar som den ska med hjärnan.

Behandlingen är inte godkänd

Efter sex månader gav läkarna upp hoppet om att hon skulle kunna se igen, skriver tidningen The Baltimore Sun.

Men Vanna Belton gav inte själv upp, utan tog kontakt med läkaren Jeffrey N. Weiss i ett försök att hitta en behandling – om än odokumenterad.

Weiss behandling med stamceller har inte klarat hälsomyndigheternas officiella krav.

Mikroskopbild av fosterstamceller. Foto: Wikimedia.

Läkaren ger inga garantier

Även om Weiss inte garanterar att hans patienter kommer att se igen, betalade Vanna Belton drygt 180?000 kronor för den experimentella behandlingen.

Weiss har nämligen lyckats med att ge en del av synen tillbaka till 60 procent av 278 patienter, som har varit blinda på grund av bland annat ögonförkalkning och grön starr.

Sprutar in stamceller i ögat

Weiss och hans personal tog stamceller från Vanna Beltons höft och skilde dem åt i en blodcellseparator. De isolerade stamcellerna sprutade han in i och utanför hennes högra ögas näthinna och in i vänster ögas synnerv.

LÄS MER: Stamceller ska revolutionera medicinen

Kort senare kunde Vanna Belton läsa registreringsskyltar, se sin pojkvän för första gången på fem år och behövde inte längre en käpp för att ta sig fram.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: