Läs också

Albert Einstein Wien

Vad är IQ?

Varför äter man med pinnar?

Varifrån kommer seden att äta med pinnar, och är det verkligen praktiskt?

1 september 2009

Ätpinnar var kända under Shangdynastin (1600–1050 f Kr) i östra och nordöstra Kina men är sannolikt ännu äldre. Utbredningen hänger bland annat samman med att befolkningen i Kina växte så kraftigt att det var brist på träd, eftersom många skogar fällts. Det gällde därför att komma på matlagningsmetoder och köksredskap, som utnyttjade varenda dyrbar bränslekalori. Då var woken idealisk, eftersom alla ingredienser skurits i små bitar, som kan stekas snabbt. De små bitarna lämpar sig perfekt för att ätas med pinnar. Samtidigt passar de till en grundläggande princip i det kinesiska köket, där ett litet fåtal köksredskap används till nästan allt.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: