SkaldedeCanva

Utskrivna hårsäckar ska rädda flintskalliga

Kosmetikajätten L'Oréal samarbetar med bioprintföretaget Poietus i jakten efter ett botemedel mot skallighet. Tillsammans ska de skriva ut nya hårsäckar i 3D.

17 oktober 2016 av Babak Arvanaghi

Tinningarna blir högre och hårfästet rör sig med snabba steg mot nacken.

Två tredjedelar av alla män drabbas av håravfall innan de har fyllt 35 år och vid 50 års ålder har hårprakten bleknat hos 85 procent av alla män. Inte sällan är håravfallet förknippat med lägre självkänsla och stukad fåfänga.

Men nu finns det hopp för alla skalliga män (och kvinnor). Kosmetikajätten L’Oréal har ingått partnerskap med bioprintföretaget Poietis. Tillsammans ska de skriva ut hårsäckar.

Skriver ut i biobläck

De nyskapade hårsäckarna transplanteras in i den tunnhåriga huden där de kan växa och skapa ett hårsvall på nytt.

Tekniken är dock relativt komplicerad och kräver fortfarande en hel del utveckling: En laser fokuseras via en spegel och en lins mot ett biobläck som består av noggrant utvalda celltyper. Lasern “prickar" ut små droppar av biobläcket.

Se hur den biologiska laserskrivaren fungerar i videon.

Celldropparna hamnar på en näringsrik yta där de läggs i skikt. Där bildar de en hårsäck som växer med hjälp av näringen från underlaget och sedan planteras de på den skalliga hjässan.

Lång väg kvar

Poietis är det ledande företaget inom utvecklingen av den här tekniken och har redan haft stor framgång med att skriva ut brosk.

I princip fungerar metoden på samma sätt som redan existerande hårtransplantationer där exempelvis hår från nacken flyttas fram mot panna. Men i stället för existerande hårstrån använder man sig av hårstrån som skrivits ut i 3D. Men det kommer dröja några år innan den nya metoden är tillgänglig.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: