nb_u34 tetris

Tetris håller dig smal och nykter

Det klassiska 80-tals spelet Tetris har visat sig ha goda effekter. En ny undersökning visar att Tetris-spelande kan minska suget efter bland annat mat, sex och droger.

20 augusti 2015 av Karine Kirkebæk

Om man bara spelar Tetris i tre minuter kan man begränsa både sitt sug efter droger och mat och lusten till aktiviteter som sex och sömn.

Fysiologer från Plymouth University i England och Queensland University i Australien har undersökt försökspersoner och deras grad av sug efter bland annat mat, medan de spelade Tetris.

Tog bort det värsta av suget

Det var dock inte bara matlusten som försvann. Försöken visade också att spelet, där det gäller att få olika former att passa ihop på bästa sätt, minskade suget att röka och dricka alkohol och kaffe.

Resultaten har därför getts ut i tidskriften Addictive Behaviors, och enligt forskarna kan Tetris vara ett bra sätt att ta kontroll över ett eventuellt överätande, visar undersökningen.

Författarna rekommenderar också att man testar försöket på personer som är beroende av droger.

Tre minuters Tetris på en iPod

Försöket gick till på så sätt att 31 ungdomar, i åldern 18 till 27 år, sju gånger dagligen mottog ett sms där de skulle svara på vad de var sugna på att göra.

Försöksdeltagarna var framförallt sugna på mat och icke-alkoholhaltiga drycker (30 procent), därefter var det störst sug efter droger (21 procent) – inklusive kaffe, cigaretter, vin och öl. Minst (16 procent) hade mest lust att sova, vara tillsammans med sina vänner eller ha sex.

15 av försökspersonerna skulle därefter spela Tetris på en iPod i tre minuter och efteråt beskriva sitt potentiella sug igen. I de allra flesta fallen hade suget hos ungdomarna störtdykt efter en omgång 80-tals nostalgi-spelande.

Stärker din intelligens

Tetris är dock inte bara ett medel mot okontrollerbart sug. Spelet kan också hjälpa till att öka din intelligens:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: