Contact lens

Ny kontaktlins kan ge synen åter

Australiska forskare har utvecklat en ny teknik, som med hjälp av stamceller i en kontaktlins kan hjälpa personer med skador på hornhinnan

9 oktober 2009

Medicin Med hjälp av en kontaktlins med stamceller har australiska forskare på medicinska fakulteten vid University of New South Wales lyckats återskapa synen i två blinda ögon och ett öga med dålig syn. Den banbrytande tekniken är såväl billig och smärtfri som enkel och ger hopp åt människor med skador på hornhinnan, som är ögats yttersta skikt.

Forskare skrapade stamceller från patienternas friska öga och odlade därefter cellerna i en kontaktlins i tio dagar. Patienterna fick sedan bära kontaktlinsen i det sjuka ögat i två till tre veckor, och under denna tid reparerade stamcellerna den skadade hornhinnan. Stamceller har den nästan magiska förmågan att kunna användas som reparationsceller för ersättning av skadade eller saknade celler.

Både patienterna med ett blint öga, som hade en förstörd hornhinna efter operation av ögoncancer, och patienten med dålig syn på ett öga återfick synen efter behandlingen. De med ett blint öga kunde se de översta raderna på ögonläkarens syntavla, medan patienten med dålig syn återfick normal syn. Forskarna bakom behandlingen tror att den kan minska behovet av hornhinnetransplantationer.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: