nb_u41 sex

Forskare studerar sömngångarsex

Antalet män som har sex i sömnen är förmodligen större än vad statistiken visar, menar forskare. Åkomman uppmärksammas i flera rättsprocesser.

9 oktober 2014 av Carsten Nymann

Direkt låter det ju väldigt oskyldigt. Personer med åkomman sexsomni fullför helt omedvetet sexuella handlingar medan de sover.

Handlingarna kan vara allt från genomfört samlag med en partner till stön, samlagsrörelser, onani eller tafsande på andra.

Åkomman skapar dock problem som i värsta fall kan ha kriminell karaktär, om den som lider av sexsomni delar säng med en person som inte deltar frivilligt i aktiviteterna.

Används som ursäkt

Australiska forskare specialiserade i det mindre belysta fältet, som första gången beskrevs i Kanada 1996, varnar nu att sexsomni i allt högre utsträckning används som "ursäkt" av misstänkta män i övergreppsåtal.

Forskarna kallas in som expertvittnen och då åkomman enligt ”The Australian Sleep Association” är långt mer utbredd än antalet diagnoser visar, manar experterna till försiktighet när fallen värderas.

Antalet sexsömngångare okänt

Omkring ett av 25 barn går i sömnen, två tredjedelar av dem växer från åkomman och endast en liten del vuxna - nästan alltid män - har sex i sömnen.

Procentuellt gäller det alltså ett fåtal men medvetenheten om åkomman betyder att den dras fram i flera åtal om övergrepp.

Diagnos leder till frikännande

Det finns enstaka exempel på att män har frikänts från övergrepp med hänvisning till sömngångarsex.

2013 blev till exempel en 32-årig dansk man frikänd från anklagelser om våldtäktsförsök mot två flickor på grund av att han led av sexsomni.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: