nb_u35 50 shades

Fans av erotiska böcker lider av missbruk och ätstörningar

Kvinnor som har läst de erotiska "Femtio nyanser"-böckerna dricker mer, äter mindre och har fler sexpartner än andra kvinnor. Så lyder slutsatsen i en ny studie av de populära böckerna.

27 augusti 2014 av Carsten Nymann

De erotiska romanerna av den brittiska författaren E. L. James serie Femtio Nyanser har tillsynes mer långtgående effekter än lite gåshud hos de kvinnor som läser böckerna.

En ny studie utförd på Michigan State University visar att kvinnor som har läst endast den första av seriens tre böcker oftare var tillsammans med aggressiva män och hade större benägenhet för ätstörningar än kvinnor som inte har läst boken.

650 kvinnor intervjuade Kvinnor som hade läst alla Femtio nyanser-böckerna ägnar sig dessutom oftare åt fylleri och hade fler sexpartner än kvinnor som inte har läst böckerna.

Studien är genomförd av socialforskaren Amy Bonomi, som har intervjuat 650 kvinnor mellan 18 och 24 år om deras livsstil och hälsovanor.

Bonomi stod 2013 även bakom en akademisk analys av böckerna, där flera experter slog fast att böckerna beskriver ett missbruksförhållande och inte - som fans av serien hävdar - ett milt sado-masochistiskt kärleksförhållande.

Besvarar inte ”varför?” Den nya rapporten har inte dokumenterat orsakssambanden utan endast sammanträffandet.

Alltså vet Bonomi och co inte om böckerna provocerar fram "olyckligt" beteende - eller om de övervägande drar till sig kvinnor som redan innan lever osunt eller utsvävande.

Femtio nyanser-serien har sålts i mer än 100 miljoner exemplar världen över och en filmatisering har biopremiär i början av 2015.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: