Adam and Eve

Blygheten gav oss framgång

Som enda art på jorden är Homo sapiens blyg för att visa sig naken. Tidigt i vår evolution började vi täcka könsdelar och bröst, och det var smart, menar forskarna. Mindre fokus på sex gav energi till de landvinningar som skapade vår civilisation.

12 maj 2011 av Klaus Wilhelm

Lady Gaga, Beyoncé och Christina Aguilera är bara tre bland många popskönheter, som anspelar på sex och nakenhet. På nätet får stjärnorna sällskap av en lång rad människor, som ogenerat uppträder i pornografiska sammanhang framför webbkameran. En stor publik lockas, och många verkar ha fått ett avslappat förhållande till nakenhet.

Men kanske ändå inte, för även om utbudet av sex och porr är stort, har den moderna människan på intet sätt ”slitit sig loss från den känsla som människan haft sedan hon kastades ut ur paradiset”, skriver den tyska socialforskaren Anja Lietzmann i sin doktorsavhandling om blygsel och skam.

De flesta människor kan få hjärtklappning av blotta tanken på att klä av sig framför andra. Ingen skulle få för sig att gå naken på sitt arbete eller i affären, och för många sträcker sig blygseln ännu längre. En ny dansk studie visar att 15 procent av danska tonårsflickor aldrig deltar i idrott för att de är blyga för att duscha, och av de flickor som duschar tycker en tredjedel att det är pinsamt.

Enligt idrottsforskaren Jesper von Seelen vid Syddansk Universitet ökar motviljan mot att duscha med andra. Psykologen Tomas Furmark vid Uppsala Universitet, som forskar om blyghet, säger i en intervju att andelen svenskar som är blyga är 30–40 procent, och att andelen tycks öka hos den yngre delen av befolkningen.

Sociologen Gerhard Schulze vid universitetet i Bamberg i Tyskland anser att blyghet är universell. Till exempel är ateister lika blyga som religiösa personer. Kvinnor verkar dock generellt vara blygare än män och unga personer blygare än barn och äldre. Även i frigjorda kulturer som den europeiska är blygseln utbredd. Vi talar ogärna om dålig sexlust eller erektionsproblem, och vågorna går höga när människor vid säkerhetskontrollen på flygplatser nu utsätts för en så kallad nakenskanner, som gör att säkerhetspersonalen ser genom deras kläder.

Scythe

Schulze tolkar obehaget som ”förlust av människovärdighet”. Det som präglar proceduren med nakenskannern är en asymmetri, som utlöser skam för att den ena parten måste blotta sig för den andra. Passagerarna studeras av en anställd, som sitter i en hytt dold för passagerarna. Medan det sker är det lätt att tänka sig kommentarerna inne i hytten:

”Jösses, vilken ölmage!” eller ”Kolla in de där hängbrösten!”. Även om allt går sobert till, är maktförhållandet mellan passagerare och personal fortfarande asymmetriskt, och det får blygseln att blossa.

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: