Felix Baumgarter testjump

Se film: När Baumgartner bröt ljudvallen

För ett år sedan brakade den österrikiske fallskärmshopparen Felix Baumgartner i ett fritt fall från 39 kilometers höjd igenom ljudvallen med en hastighet på hela 1357,6 km/h. Ny dokumentärfilm uppmärksammar händelsen.

4 oktober 2012

Ladda ned artikeln och få hela historien om Felix Baumgartner och hans försök att passera igenom ljudvallen

Världens första supersoniska människa heter Felix Baumgartner. Den 43-årige fallskärmshopparen hoppade på söndagen ut från en specialkonstruerad rymdkapsel på hela 39 kilometers höjd och landade cirka 10 minuter senare säkert på marken i Roswell, USA.

På vägen uppnådde Baumgartner en hastighet av 1342,8 km/h, vilket i den tunna luften i stratosfären var mer än tillräckligt för att flyga fortare än ljudet.

När ett flygande objekt som en människa i en rymddräkt når ljudhastigheten och passerar ljudvallen, samlas nya och gamla ljudvågor som förstärker varandra, och det kan därför uppkomma chockvågor.

Flera rekord slagna

Experterna hade fruktat att ljudvågorna skulle slita sönder Felix trycksäkra rymddräkt, eller att han skulle hamna i okontrollerat spin. Som väntat gjorde den extremt tunna luften att han själv inte märkte, när han gick igenom ljudvallen. Däremot drabbades han på vägen under sitt fria fall av ett kritiskt spin, som han dock lyckades häva, så att han kunde landa säkert och välbehållen.

Höjdrekordet för fritt fall har stått sig sedan 1960, då den legendariske Joe Kittinger hoppade från 31,3 kilometers höjd. Den nu 83-årige Kittinger har fungerat som konsult under förberedelserna inför Baumgartners hopp, som finansieras av Red Bull, och han var närvarande under själva rekordförsöket.

Förutom rekorden som världens första överljudsmänniska, för högsta hastighet i fritt fall och generellt högsta fria fallet, sätter Baumgartner med sitt hopp också rekordet i högsta bemannade ballongfärd. Rekordet för längsta fria fall ser dock ut att fortfarande tillhöra Kittinger.

Läs mer: 10 fakta om Baumgartners hopp

Se ny dokumentär om Baumgartner

Ett år efter Baumgartners banbrytande hopp kan det historiska ögonblicket upplevas igen genom en ny spännande dokumentärfilm "Mission to the Edge of Space".

Filmen visar bl.a. helt nya "bakom kulisserna"-avsnitt och klipp från allra första början, och avslöjar dramer som hotade att spoliera och stoppa missionen.

Dokumentärfilmen är tillgänglig i full längd i 3 månader, och kan strömmas från radiokanalen rdio.com. För att se hela dokumentärfilmen som är tillgänglig från den 14 oktober, kan man anmäla sig med en e-postadress till ett gratis Rdio-konto.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: