bromance

Rör vid dina vänner och bli frisk

Det är en riktigt bra idé att krama och ha fysisk kontakt med dina vänner. Ny forskning visar att en vänskaplig kram kan göra under för din hälsa.

10 mars 2016 av Karine Kirkebæk

Kramar du dina goda vänner?

De flesta kvinnor svarar nog ja på den frågan, eftersom kvinnor är mer komfortabla med att bli vidrörda av sina vänner än män.

Kanske är det just därför forskare från University of California har tittat närmare på fysiska vänskaper män emellan.

Den nya studien visar att resultaten av mäns vänskaper är positiva och att de kan kopplas till en framtida behandling av exempelvis soldater med PTSD.

Studien visar att fysisk kontakt utan sexuella undertoner hos hanråttor utlöser ett kemiskt bombardemang i hjärnan, som i sin tur utlöser en mängd hälsosamma självförstärkande processer.

Män med vänner är friska

Vänskap mellan hanråttor – som forskarna kan jämföra med män – utlöser en hög nivå av lyckohormonet oxytocin, som bildas i hypothalamus i hjärnan.

Oxytocin har kvinnor mer av än män. Men män i nära vänskaper har en högre produktion av hormonet än män utan vänskaper, vilket får de vänskapliga männen att socialiseras än mer.

Och när män är sociala och tillbringar mer tid tillsammans med andra män blir de mer motståndskraftiga mot stress, och samvaron ger dem ett längre och friskare liv.

Vänner fungerar lika bra som flickvänner

De fysiska vänskaperna kan eventuellt hjälpa till att bota till exempel PTSD – posttraumatiskt stressyndrom – som ger en lägre oxytocinnivå än normalt.

Därför är forskarna från studien positiva inför att testa att behandla patienter med PTSD med oxytocin-nässpray.

Den artificiella nivån av oxytocin kan kanske ge patienter lust att ha mer social kontakt och därmed höja oxytocinnivån ytterligare.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: