Råt kød gav os større hjerner

Rått kött gav oss en större hjärna

Rått kött var en vändpunkt för människosläktet. Utan det råa köttet hade vi aldrig haft så stor hjärna som vi har i dag.

17 augusti 2016

För omkring 2,6 miljoner år sedan började våra förfäder att äta kött och använda enkla stenredskap för att bearbeta maten.

Denna förändring i kostvanorna fick vittgående konsekvenser och blev en vändpunkt för människosläktet, avslöjar ny forskning vid Harvard.

Mindre tänder och mer hjärna

Med de nya vanorna i det förhistoriska köket behövde våra förfäder inte längre anstränga sig så mycket med att tugga maten och använda så mycket tid på att äta.

Dittills hade de tuggat i sig rötter, men med rått kött och bearbetade grönsaker på menyn sparade de omkring 17 procent av tuggrörelserna – 2,5 miljoner färre tuggrörelser per år och individ.

Därmed var vägen öppen för att våra förfäders käkar, tuggmuskler och tänder kunde skrumpna, så att det blev plats för en större hjärna.

Rått kött gav oss ett långt liv

Och det är inte bara den stora hjärnan som vi kan tacka köttet för. Tack vare rått kött blir vi människor mycket äldre än vår närmaste släkting, schimpansen.

Läs varför i artikeln här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: