raggning ful kille snygg tjej

Vänner spanar uppåt eller neråt – främlingar väljer likar

Är du tillsammans med någon som du först var vän med? Då är du förmodligen antingen mycket snyggare eller fulare än din partner, visar ny forskning.

15 juli 2015 av Anne Lykke

I parförhållanden där partnerna kände varandra länge innan de blev ihop är den ena vanligtvis mycket mer attraktiv än den andra.

Omvänt är par som fallit pladask för varandra till exempel ute på krogen vanligtvis lika attraktiva. Det visar ny forskning som har undersökt 167 pars historia och jämfört den med deras utseende.

Personernas utseende värderades av erfarna domare som alla var mycket eniga i sin bedömning.

Liknande personligheter attraheras

Undersökningen som publicerats i Psychological Science bekräftar forskarnas antagande om att främlingar attraheras av partner med samma fysiska och psykologiska profiler som de själva, och som har samma form av beteende.

Främlingar går omedvetet efter partner med lika mycket "sexuellt kapital", medan denna valuta betyder mindre för tidigare vänner som inlett ett parförhållande. Ju bättre man känner varandra desto mindre viktigt blir utseende.

Forskningen avslöjade också att de fysiskt likvärdiga paren och de fysiskt ojämlika var lika lyckliga i sina förhållanden.

Skönhetens formel

Forskarna har även kommit fram till vilka drag som gör människors ansikten vackra:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: