nb_u22 flot mand

Snygga män får gärna vara svinaktiga - det får fula inte

Kvinnor är mycket mer toleranta mot vackra män. Fula män blir kvinnor snabbt trötta på.

28 maj 2015 av Babak Arvanaghi

Första intrycket är viktigt när två främmande människor träffas. Det skapar i hög grad grunden för hur relationen och förhållandet mellan dem blir framöver.

Första intrycket skapas av flera olika intryck: bland annat utseende och social kompetens. Ett nytt amerikanskt forskningsprojekt har kopplat ihop de två sakerna. Det visar sig att attraktiva män i långt högre grad kan komma undan med att bete sig socialt oacceptabelt än fula män.

Snygga män slipper billigare undan

Forskarna från Eastern Kentucky University presenterade 170 kvinnor för två män - en ful och en snygg. De hade många lika egenskaper och kvinnorna reagerade någorlunda lika på dem trots den yttre skillnaden. Men så snart männen kastade sig ut i socialt oacceptabla gärningar och ord förändrades detta drastiskt.

Undersökningen visade att medan det dåliga uppförandet inte ändrade kvinnornas uppfattning av den attraktiva mannen så hade det en extremt negativ inverkan på deras uppfattning om den fula mannen.

Fula straffas hårdare

I USA kan den nya forskningen bland annat observeras i landets rättssalar. En klar tendens visar att fula män döms hårdare än vackra män som har begått samma brott.

På så sätt kan forskningen också ge goda råd när det kommer till nätdejting: Undvik att skriva opassande saker i din profiltext om du inte är en adonis.

Formeln för skönhet

Vad kvinnor anser är tilldragande och en vacker man är biologiskt betingat - och styrs av små saker som näsans bredd, avståndet mellan ögonen och kindbenens placering:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: