nb_u48 p-piller

P-piller gör fula män vackra

Kvinnor ställer lägre krav på mäns utseende när de använder hormonpåverkande p-piller, visar en ny undersökning. Problemen uppstår när kvinnorna slutar med pillren.

27 november 2014 av Carsten Nymann

Otaliga undersökningar har visat att kvinnors partnerval delvis styrs av de hormoner som flödar runt i kroppen t.ex. under menstruationen eller ägglossningen.

Men nu kopplar en ny rapport för första gången ihop användandet av p-piller med kvinnors partnerval - och den undersöker inte minst vad som händer om kvinnorna slutar ta pillren.

Fertila kvinnor vill ha muskler

Enligt rapporten som har publicerats i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, är kvinnor som använder p-piller benägna att bli tillsammans med oattraktiva män.

Enligt en teori beror detta på att kvinnor som har ägglossning rent evolutionärt kommer att leta efter maskulina män, som kan föra generna vidare, men utan ägglossning söker de efter andra kvaliteter hos en partner.

Baksmällan slår hårt

Forskarna bakom den nya rapporten har sedan undersökt hur lyckliga dessa kvinnor har varit efter att de slutat att använda p-piller.

En oberoende panel uppmanades först att värdera männens attraktivitet och därefter intervjuades kvinnorna.

Det visade sig att de kvinnor som hade slutat med p-pillren efter att de hade träffat en man som bedömdes som icke-attraktiv, var mindre lyckliga än de som hade valt en vackrare man.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: