nb_u04 genius

Män har talang, kvinnor strävar

Kvinnor undviker jobb där talang och medfödda förmågor är avgörande för framgång. I stället satsar de på hårt arbete, visar ny undersökning.

22 januari 2015 av Carsten Nymann

Kunde Sherlock Holmes ha varit en kvinna? Knappast, om man frågar forskarna bakom en ny undersökning av könsskillnader inom forskningsfält.

Enligt rapportens huvudförfattare, Sarah-Jane Leslie, är uppfattningen om att genier och underbarn är manliga så inrotad i vår kultur att kvinnor helt enkelt väljer bort ämnen där talang är avgörande för framgång.

“Tänk bara på Hermione Granger i Harry Potter-serien. Här porträtteras kvinnors prestationer som ett resultat av många timmars pluggande framför unik genialitet”, säger Leslie till Live Science.

Talang är lika med färre kvinnor

Leslie, som är professor i filosofi vid Princeton University i New Jersey, USA, har i sin undersökning frågat om könsskillnader och akademiska krav inom 30 olika forskningsfält, från IT till musikkomposition.

Tendensen var tydlig: Ju högre vikt undersökningens 1820 respondenter lade vid medfödd talang inom det givna ämnet, desto lägre andel kvinnliga forskare.

Kvinnor tvivlar på sin egen talang

Enligt rapporten som har publicerats i tidskriften Science, fanns inget samband mellan viktningen av talang och höga antagningskrav.

Alltså väljer kvinnorna enligt forskarna själva bort de ämnen där talang är avgörande, för att i stället välja karriärer där de kan arbeta sig till framgång.

Läs mer om skillnaderna mellan män och kvinnor i artikeln nedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: