lila jobbintervju

Lila kläder är ett trumfkort på jobbintervjun

Vilken färg du har på kläderna kan bli avgörande för jobbintervjun eller dejten. Den svarta blusen kan till exempel skada ditt framtida förhållande.

16 december 2015 av Karine Kirkebæk

Tänkte du igenom vad du valde i garderoben i morse? Det är inte så många som tar på sig precis vad som helst, men dina kläder skickar omedvetna signaler till omgivningen. Flera studier inom färgpsykologi visar att en del färger är bättre än andra när du ska på jobbintervju, dejt eller fest.

Till den skrämmande arbetsintervjun

Det finns flera alternativ på en bra klädsel inför jobbintervjun, där du ju ska uppvisa lugn, överblick och skicklighet. Därför bör du klä dig i antingen blått eller lila när du ska utsätta dig för alla frågor kring dina färdigheter och dina största svagheter.

Den blå skjortan eller blusen är det säkraste valet, eftersom blått i alla nyanser utstrålar lugn.

Studier (pub: Journal of the Academy of Marketing Science) visar också att personer gärna ser den bäraren av en blå skjorta som kompetent.

Den lila blusen är jobbintervjuns trumfkort. Den ger dig en fördel i och med att du ger intryck av att vara både auktoritär, sofistikerad och ha makt.

På den första dejten

Du ska på dejt. Vad tar du på dig? Den frågan kan dyka upp flera dagar innan den stora dejten. Men du bör inte bara tänka på vad som framhäver dina vackra ögon.

Det beror förstås vad du har för förväntningar på träffen, men färgen rött sänder ut många bra signaler till en dejt. Med en röd klänning utstrålar du omedvetet många bra signaler i ett dejtsammanhang: begär, begeistring och kärlek.

Däremot bör du undvika svarta kläder om du ska på dejt. Det kan verka avskräckande, eftersom svart indikerar att du är ängslig, dyr i drift och har sorg.

På den stora festen

Om du är på fest och är klädd i gult eller grönt, får du vara inställd på att du kan uppfattas på olika sätt. Den gula färgen skickar både signaler om att du är glad – men samtidigt kan vara svartsjuk.

Ett grönt plagg signalerar att du är en person med god smak, men att du dessutom är lagd åt att vara missunnsam mot dina medmänniskor.

Kanske är det bäst att alltid gå klädd i vitt som är glädjens, ärlighetens och renhetens färg.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: