Lil Bub

Katter på internet gör dig lycklig och motiverad

Du behöver inte ha dåligt samvete nästa gång du skjuter upp en viktig arbetsuppgift för att titta på den senaste videon med söta katter i ditt Facebook-flöde. För kattvideor är bra för dig, din känslomässiga stabilitet och din motivation.

16 februari 2016 av Jakob Priess

Katter som tigger om uppmärksamhet. Katter som blir rädda för gurkor. Katter som kryper in i och trillar ned från saker och ting.

Internet är så fullt av kattvideor att man skulle kunna tro att hela informationssamhället byggts upp kring katter ... och pornografi, förstås.

Nu har Jessica Gall Myrick, assisterande professor i masskommunikation vid Indiana University Bloomington Media School, dokumenterat att det faktiskt inte är så dumt ändå.

Ska det vara forskning?

Det första man undrar när forskarsamfundet har ägnat tid och resurser åt att undersöka hur videor med katter på internet påverkar människor är: "Varför det?"

Och strax därefter: "Hur i all världen kom du på den tokiga idén?", "Fick du verkligen ekonomiskt stöd för den forskningen?" och "Helt galet... men vad kom du fram till då, Jessica?".

"Om vi vill förstå det inflytande internet har på oss som individer och som samhälle bättre, kan vi som forskare inte ignorera fenomenet internetkatter", säger Myrick till Indiana Universitys nyhetstjänst.

Och Jessica Gall Myrick har faktiskt kommit fram till en hel del.

Kattframkallad lycka och motivation

Myrick genomförde en studie av 6?795 personer, som besvarade frågor före och efter att ha sett videor med katter.

Och resultaten var anmärkningsvärda när deltagarna i Myricks studie rapporterade:

  • De upplevde en högre energinivå och ökad optimism efter att ha sett kattvideor på nätet

  • De upplevde färre negativa känslor och tankar som ångest, irritation och depression efter att ha sett kattvideor på nätet

  • Kattvideorna sågs ofta under arbets- eller studietid och glädjen av att ha sett videoklippen överskuggade det dåliga samvetet för att ha slösat bort viktig tid

"Till och med när försökspersonerna bara i förbifarten såg kattvideor på YouTube under arbetstid hjälpte faktiskt det känslomässiga överskottet till att lösa arbetsuppgifterna bättre efteråt", säger forskaren.

Gulliga djur ökar din förmåga

Därmed hamnar Myricks forskning mycket nära en serie uppseendeväckande japanska forskningsresultat från 2012.

Då upptäckte forskare vid universitetet i Hiroshima att det skärper människors kognitiva och motoriska förmåga att titta på gulliga djurungar.

Studien dokumenterade till och med att personer som fick se bilder av gulliga djurungar före en uppgift inte bara klarade sig bättre än de som inte hade sett bilder av gulliga djur. Försöksgruppen klarade sig också markant bättre än en kontrollgrupp som hade tittat på gulliga vuxna djur.

De japanska forskarna drar slutsatsen att resultaten är ett utslag av att de söta djurungarna aktiverar människors instinktiva skydd av bebisar – och därmed större fokus och koncentration.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: