nb_u44 clown

Clownskräck sköljer över Frankrike

Åkomman Coulrofobi täcker en patologisk men vanligtvis totalt irrationell skräck inför clowner. Nu har rädslan plötsligt fått reell förankring i Frankrike där våldsamma clowner skapar panik.

30 oktober 2014 av Carsten Nymann

En bisarr trend där yngre våldsverkare klär ut sig som clowner och överfaller tillfälligt förbipasserande skapar panik i Frankrike och Storbritannien.

Händelserna tillför en ny dimension till begreppet "clownskräck" - även kallat coulrofobi – som har florerat i populärvetenskapen sedan 1980-talet.

Även om coulrofobins ursprung är omdiskuterat bland seriösa forskare, visar flera undersökningar att clowner väcker ett speciellt obehag framförallt hos barn.

Sjukhusclowner var skrämmande

2008 konstaterade forskare vid Sheffield University i England t.ex. att bilder av clowner som hängde på väggarna i barnavdelningarna på sjukhusen skrämde barnen istället för lugna dem.

Amerikanska psykologer hänvisar till den så kallade “uncanny valley”-effekten som går ut på att vi repelleras av det som vid första ögonkastet framstår som mänskligt utan att helt vara det.

Det kan vara en bebisdocka eller en människoliknande robot.

Romanclown häller bränsle på elden

En professor i psykologi vid California State University, Northridge, USA Ronald Doctor säger till tidningen The Toronto Star, som har publicerat en större artikeln om ämnet, att speciellt barn i tvåårsåldern reagerar kraftigt på en igenkännbar kropp med ett oigenkännligt ansikte.

För vuxna har populära fiktiva clowner som Pennywise i Stephen Kings roman “Det” från 1986 utan tvivel varit en bidragande orsak till att clownen associeras med något skrämmande.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: