strækker os top

Forskarna förklarar: Därför sträcker vi på oss

En av våra vanliga morgonritualer är att vi sträcker på oss efter en lång nattsömn för att komma ut ur dvalan. Men varför gör vi de utsträckande rörelserna med armarna? Forskarna försöker ge svar.

1 september 2009 av Karine Kirkebæk

Vi känner alla till det nästan outhärdliga behovet av att sträcka på oss på morgonen.

Men forskarna vet inte exakt varför vi sträcker på oss.

En teori är att vi genom att sträcka oss väcker kroppen och hjärnan till liv efter en lång och overksam natt i sängen.

Vi sträcker oss för att väcka hjärtat

Medan vi sover slår hjärtat långsammare, blodtrycket sjunker, lungorna drar ihop sig och musklerna är avslappnade. När väckarklockan ringer tidigt på morgonen måste kroppen vakna.

Genom att sträcka oss väcker vi musklerna, utvidgar lungorna och sätter igång blodcirkulationen. Blodet levererar mer syre i runt i krypen samtidigt som det avlägsnar nattens avfallsprodukter.

Dessutom får hjärnan signaler om att släppa taget om sömnen och byta till vaket tillstånd. Men det är inte bara på morgonen vi sträcker på oss. Ofta gör vi det också när kroppen har befunnit sig i samma ställning under en längre tid.

Djur sträcker sig också

Vissa forskare anser att vi sträcker oss för att känna våra kroppar och få en förnimmelse av vår kropps position i rummet. Vuxna, barn, foster och djur sträcker sig.

Fiskar spretar och viftar exempelvis på sina fenor, hundar och katter sträcker fram framtassarna och svankar ryggen medan hönor sträcker på halsen och ena sidens vinge och ben åt gången. Handlingen då ett djur sträcker sig kallas för pandikulation.

I allmänhet tror forskarna att vi sträcker oss för att öka flexibiliteten i våra leder och muskler och öka blodcirkulationen samt för att minska stress.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: