Varför känner vissa smak bättre än andra?

1 september 2009

Vår förmåga att uppleva smaker ligger i hög grad i våra smaklökar, som i synnerhet gömmer sig i tungans noppriga yta, men som också sitter på insidan av kinderna och i gommen. I genomsnitt är människan utrustad med omkring 10000 smaklökar, men det kan vara stor skillnad i antalet från individ till individ. Just denna skillnad är en av de vanligaste förklaringarna till att en del människor är sämre på att uppleva smak. Antalet smaklökar kan vara så litet att man nästan inte kan känna hur maten smakar, och det kan få den tråkiga konsekvensen att man lätt tappar lusten att äta. Omvänt kan ”supersmakare” lätt bli mycket kräsna. De kommer i synnerhet att hålla sig borta från mycket stark, bitter eller sur mat, då smakupplevelsen kan bli för stark och intensiv.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: