Chili

Varför kan somliga vänja sig vid att äta chili?

Smärtsignalerna blockeras, om man ständigt äter chili

Den ”starka” ingrediensen i chili heter capsaicin, och den framkallar svett i pannan och en brinnande känsla i munnen.

Ämnet verkar på de nervändar i munnen, näsan, magen och huden som sänder signaler till hjärnan, när vi bränner oss eller när huden blir irriterad. Nerverna signalerar genom att frige ett särskilt ämne: substans P.

Äter man regelbundet chili, töms nerverna på substans P, så att smärtsignalerna blockeras. Därmed kan man äta starkare och starkare mat.

Toleransen för capsaicin måste byggas upp på nytt, om man inte äter stark mat på ett tag. En del människor tål av naturen stark mat bättre än andra, då de har färre smaklökar än genomsnittet av befolkningen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: