sleeping child

Varför blir man trött efter att man ätit?

Om nu mat ger kroppen energi är det konstigt att man ofta känner sig trött, när man har ätit. Varför är det så?

Det verkar logiskt att mat skulle göra oss pigga och rastlösa, eftersom vi tillförts energi, men så förhåller det sig inte. Det beror förmodligen på att våra förfäder var tvungna att vara vakna och uppmärksamma när de skaffade mat, medan det i gengäld var meningsfullt att spara på energi genom att lägga sig och sova, så snart de hade intagit den svårfångade födan.

Sådan smälter vi maten

1. Maten bryts i matsmältningssystemet ned av enzymer till bland annat druvsocker. Det tas upp genom tunntarmen och förs över i blodet.

2. Sockret förs runt i blodet och hämmar de nervceller i hjärnan som bildar ”vakenhetshormonet” orexin. Bland annat därför blir vi trötta.

3. Sockret tas så småningom upp i muskler, lever och fettväv med hjälp av insulin från bukspottkörteln.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: