Middle age woman

Vad skulle hända om inte kvinnor kom i övergångsåldern?

Utan övergångsåldern skulle kvinnor kunna få barn hela livet, men skulle de därför få fler barn?

När en kvinna kommer i övergångsåldern upphör menstruationerna permanent, och hon kan inte längre bli gravid. Det sker oftast vid en ålder av 45–55 år och gör alltså kvinnan ofruktbar i upp till hälften av livet. Utan en övergångsålder skulle kvinnor troligen få fler barn.

Forskarna Sara Grainger och Jan Beise vid Max Planck Institute for Demographic Research i den tyska staden Rostock har beräknat att kvinnor genomsnittligen skulle få dubbelt så många barn. Det betyder samtidigt att kvinnorna skulle få fyra gånger så många barnbarn och åtta gånger så många barnbarnsbarn. Resultatet skulle bli en stor befolkningstillväxt, som skulle leda till överbefolkning.

Mor- och farmödrar är viktiga

Andra forskare menar dock att så inte skulle ske. Enligt den så kallade mormorsteorin ökar mor- och farmödrar nämligen barnbarnens chanser att överleva, då de hjälper till med uppfostran och skötsel. Det hinner de emellertid inte, om de fortfarande är fruktsamma och måste ta hand om sina egna småbarn.

Mor- och farmödrarnas fruktsamhet minskar alltså chanserna för att deras barnbarn överlever. Det betyder även att de inte nödvändigtvis får så många barnbarnsbarn som kalkylen från Max Planck-institutet antyder. Enligt biologen Mirkka Lahdenperä vid Åbo universitet i Finland utnyttjar människan sina resurser bäst genom att kvinnor går in i övergångsåldern och inte får fler barn, när deras egna mödrar blir för gamla för att passa barnbarnen.

Övergångsåldern

Kroppen torkar och faller ihop. Kvinnans övergångsålder går inte bara ut över fruktsamheten utan innebär också att hennes kropp förändras markant på flera punkter.

  • Håret blir tunnare och mister glansen
  • Huvudet drabbas av huvudvärk
  • Skelettet mister massa och blir bräckligare
  • Bysten sjunker ned och blir plattare
  • Kropps- och pubishår blir tjockare och mörkare
  • Bröstvårtorna blir mindre och plattare

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: