Herbert Nitsch diving record

Superlungan: Österrikare dyker 244 meter

10 augusti 2012 av Henrik Elling

Ingen annan nu levande människa kan hålla andan så länge som den österrikiske superlungan Herbert Nitsch.

Herbert Nitsch åkte år 1999 på dyksemester men blev av med sin dykutrustning. Han ägnade sig därför de kommande två veckorna åt att snorkla och upptäckte då sin talang att hålla andan längre än de flesta.

Sedan dess har han fortsatt att slå varje tänkbart undervattensrekord, och 2007 lyckades han erövra rekordet för längsta fridyk (utan något hjälpmedel, red).

Nitschs dyk sker inte alltid som rena fridyk. Ofta förs han ned i djupet på slädar, som hjälper honom att snabbare komma ned. Risken under den branta ned- och uppstigningen är självfallet att tryckskillnaden spränger trumhinnorna. Världsrekordhållaren använder sig därför av en speciell teknik, som innebär att han tryckutjämnar flera gånger på väg ned och upp.

Även om Nitsch är känd för sin unika stil att uppehålla sig under vattnet, har vi alla en fridykare i oss. När kroppen kommer under vatten, sätter en lång rad naturliga reflexer nämligen in.

Den viktigaste är däggdjurens dykreflex, som får hjärtat att slå långsammare. Samtidigt friger mjälten extra blodkroppar till cirkulationen, och de stora musklerna drar ihop sig. Reflexen ger syre till vitala organ som hjärna och hjärta, så att vi kan klara oss längre tid under vattnet.

I dag är djupdykning en vanlig sportgren, men tidigare var särskilt asiatiska pärldykare kända för sin förmåga att bryta gränserna, när de jagade pärlor på 40 meters djup. Liksom Nitsch använder de också hjälpmedel. Ofta kastar de sig i vattnet med en tung sten för att snabbt komma till bottnen och proppar fettindränkt bomull i öronen för att skydda mot trycket.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: