Toalett

Sitter du fel på toaletten?

Vi låter ändtarmen jobba hårdare än nödvändigt när vi går på toaletten. Den slutsatsen dras i en studie som också har svaret på hur du mest ändamålsenligt förrättar ditt tarv.

27 april 2016

Det västerländska sättet att sitta på toaletten är inte särskilt ändamålsenligt.

Ställningen trycker ihop ändtarmen och "knickar" till den så att man måste krysta mer för att få ut avföringen, vilket ökar risken för bland annat hemorrojder och förstoppning.

Så här borde du göra

Ett bättre sätt är att sitta på huk.

En israelisk undersökning från år 2003 visade att försökspersoner bara behövde 50 sekunder för att bli av med avföringen när de satt på huk, men att ett sittande toalettbesök krävde 130 sekunder.

När benen dras upp mot bröstet rätas ändtarmen ut så att avföringen kan passera lättare.

VIDEO: En avföringspall kan få det att glida lite lättare...

Det är viktigt att ha rätt vinkel på ändtarmen när du uträttar dina behov – vilket den här lätt kuriösa och underhållande videon illustrerar väl.

Bonusinfo: Nya tarmmätningar överraskar

? LÄNGD: Hela tarmen från tunntarm till tjocktarm och ändtarm är cirka fem meter lång – inte åtta meter, som forskarna hittills trott.? YTA: Tarmens många veck ger den en sammanlagd yta på 32 kvadratmeter – inte 300 kvadratmeter, som man tidigare uppskattat den till.

Din tarmtyp avslöjar var du kommer från

Det är inte bara vår toalettkultur som avslöjar varifrån i världen vi kommer. Tarmtypen kan också avslöja vår hembygd. Lär dig mer i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: