Brendan Marrocco

Organdonation: En kropp ger liv åt 8 andra

Organdonation: En enda organdonator kan rädda upp till åtta andra patienter genom att ge ett nytt hjärta, en lunga, njurar, lever, bukspottkörtel eller ett komplett tarmsystem. Även händer och ett helt ansikte kan hamna på en ny kropp.

10 juli 2013 av Gorm Palmgren

Läkarnas arbetsgång

I det ögonblick som läkarna förklarar en organdonator hjärndöd, ansluts respirator och andra apparater för att hålla igång andning och hjärtverksamhet under transporten till operationsbordet.

Med en såg öppnar läkarna kroppen hela vägen från halsen och ned till blygdbenet. De kyler blixtsnabbt ned organen till cirka fyra grader Celsius genom att spruta in en iskall saltlösning i blodkärlen, så att den tränger undan det varma blodet. Kylan får hjärtat att sluta slå, och andningshjälpen kopplas ifrån.

En grupp läkare börjar genast avlägsna alla organ på en gång. De skär snabbt loss lungor och hjärta, medan de avlägsnar levern, bukspottkörteln och tarmarna i ett block utan att dela dem, liksom njurarna.

När läkarna har tagit ut organen, sköljs de igenom med iskalla lösningar, som gör att de håller sig så länge som möjligt. Njurarna kan förvaras i upp till två dygn, medan lungor och hjärta måste in i en annan kropp inom 4–6 timmar.

Läkare utnyttjar liket

När ett organ blir tillgängligt och vävnadstypen matchar en patient på väntelistan, kontaktas denne och skall infinna sig på sjukhuset inom 1–2 timmar. Mottagaren sövs ned, och när det nya organet har anlänt, öppnar läkarna bukhålan eller bröstkorgen.

Organet läggs till rätta på sin nya plats, och när dess blodkärl har sytts ihop med mottagarens och genomströmmas med varmt blod, sätter det igång med sin normala uppgift.

Donera din kropp

I flera EU-länder är man donator om man inte väljer bort det. I andra länder – såsom Sverige – måste man anmäla sig till donationsregistret.

Hjärtat slår även i döden

Ett bankande hjärta är själva symbolen för livet, men likväl kan läkarna förklara patienter döda trots att hjärtat fortfarande slår. Det sker i de fall då patienten är hjärndöd, eftersom all hjärnaktivitet har upphört och aldrig kommer att kunna återetableras.

Hjärtat forstätter att slå, för att dess muskelceller har ett eget kontrollcenter. Det generar elektriska nervsignaler som får dem att rytmiskt dra ihop sig, och patienten ligger dessutom i respirator, som håller igång andningen. Hjärnaktiviteten har upphört, då hjärnans nervceller dött av syrebrist efter till exempel en blodpropp eller en hjärnblödning.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: