hands

Varför knakar det i fingrarna?

Du känner säkert till ljudet som uppstår när du själv eller andra börjar "knäcka" sina fingrar. Här får du en förklaring på det karakteristiska knakljudet.

3 mars 2015

Det händer när dina fingrar knakar

En teori om hur ljudet uppstår förklarar det med att när vi knäcker fingrarna så dras benen isär något. Glappet får den smörjande vätskan inuti leden att utvidga sig och trycket i ledvätskan faller. Det lägre trycket innebär att det bildas ett vakuum där gas från ledvätskan – i form av koldioxid, syre och kväve – samlas i små bubblor.

När benen hamnar på rätt plats igen kollapsar bubblorna och det är då det karakteristiska ljudet uppstår.

Försöker man knäcka fingrarna igen allt för tätt inpå det första knäcket kommer det inte att höras något ljud, eftersom det tar tid för gaserna att sippra in i ledvätskan igen.

Att knäcka fingrar är inte farligt

Förr trodde forskarna att det kunde vara skadligt att knäcka fingrarna och att det skulle leda till artros. Men en amerikansk studie från 2011 hittade inget samband mellan 215 personers vana att knäcka fingrarna och risken för att de skulle få artros.

Ljudlösa robothänder knakar inte

Om du är en av dem som inte gillar ljudet när personer i din omgivning knäcker sina fingrar kan du glädja dig över att robothänder i alla fall inte låter.

Läs vår artikel om hur en robothand på vissa områden är överlägsen en människohand:

Gas leder till knak

Gas dras ut ur ledvätskan och samlas i bubblor som sedan kollapsar, vilket ger upphov till det karakteristiska knäckljudet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: