Man laughing dead

Kan man verkligen dö av skratt?

Uttrycket ”dö av skratt” är välkänt, men kan man verkligen göra det?

22 augusti 2013

Teoretiskt sett kan man faktiskt mycket väl dö av skratt, men det sker extremt sällan, och de dokumenterade fall då skrattanfall har dödat någon är mycket få.

När man skrattar våldsamt, andas man inte normalt, och i extrema fallkan det leda till att kroppens blodförsörjning sviktar, så att man svimmar eller till och med dör. Den oregelbundna andningen kan även påverka blodtrycket. I en del fall stiger blodtrycket och orsakar en hjärnblödning. I andra fall sjunker det och belastar hjärtat, så att den drabbade får hjärtstillestånd eller andra hjärtproblem.

Ett av de få dokumenterade fallen är 50-årige Alex Mitchell från Norfolk i England. Han tittade 1975 på TV-programmet ”The Goddies”, där två män slogs med blodpuddingar och en säckpipa som vapen. Mitchell hade skrattkramper under hela programmet. Plötsligt gav han ifrån sig ett extra kraftigt skratt och föll död ned. Läkarna kom sedan fram till att mannen sannolikt led av en hjärtsjukdom, långt QT-syndrom, som gör hjärtat extra känsligt för adrenalin, som insöndras under kraftiga skrattanfall.

Det dödliga skämtet

Det är otroligt sällan människor dör av skratt. Inte desto mindre lät de engelska komikerna i Monty Python's Flying Circus åtskilliga dö av skratt i sketchen "The Funniest Joke in the World". Du kan se sketchen på vår hemsida.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: