Thunderstorm

Kan man känna att det blir åska?

Varför händer det att värkdrabbade får ont i lederna, när det är oväder på väg?

1 september 2009

Alla människor påverkas av vädret, då tryck, temperatur och luftfuktighet har inflytande på kroppens välbefinnande. Luftens tryck har till exempel en direkt inverkan på trycket runt blodkärl, senor, leder och ben. Åskväder är förknippat med lågt tryck och hög luftfuktighet, och kroppen registrerar att det blåser upp till oväder. Det har i många år diskuterats om människor med ledsjukdomar upplever värre symptom, när det är dåligt väder.

Det finns många motstridiga forskningsresultat, men senare studier tyder på att det finns en vetenskapligt signifikant effekt av vädret på de sjukdomsdrabbade lederna. En spansk undersökning från 2004 visade att ett lågt lufttryck förvärrar smärtorna hos patienter med ledinflammation.

Låga temperaturer kan dessutom förvärra smärtorna för patienter med reumatoid artrit. Det kan förklaras med att senor, muskler, ben och ärrvävnad har olika täthet, varför kallt och fuktigt väder kan utvidga eller dra samman dem på olika sätt. Det kan resultera i små rörelser, som registreras av de känsliga smärtreceptorerna i de sjukdomsdrabbade lederna.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: