Wim Hof at Polar Circle Marathon

Ismannen: Kontrollerar nervsystemet med viljan

10 augusti 2012 av Henrik Elling

Den 53-årige holländaren Wim Hof kan klara av extrem kyla. Han manipulerar av allt att döma sin kropp att ignorera naturens signaler.

Wim Hof kan springa ett polarmaraton barfota. Han kan simma 80 meter under isen i Antarktis utan att hamna i ”köldchock”. Han innehar världsrekordet i att sitta längst tid nedsänkt i is. Wim Hof är på goda grunder känd som ismannen.

Normalt kan vi inte styra reaktionerna, när kylan sätter in. Kroppen börjar skaka, hjärtrytmen ändras och blodkärlen drar ihop sig. Så är det emellertid inte hos Hof, vars kropp verkar ignorera de naturliga försvarsmekanismerna.

Wim Hof Ice bath record

Forskare försöker komma fram till hur holländaren kontrollerar sådana delar av organismen som normalt är utanför vår räckvidd. Deras teori är att Hof har kontroll över sitt autonoma nervsystem och därför också kan styra till exempel sitt immunförsvar.

År 2011 gav läkarna honom en injektion med endotoxiner, som lurar kroppen att tro att den invaderats av bakterier. Endotoxinerna kickstartar immunförsvaret, som reagerar med feber, frossbrytningar och kräkningar. Hof förmådde, ovisst hur, att kontrollera sitt immunförsvar, så att det bara reagerade svagt på bakterierna.

Det autonoma nervsystemet

Det autonoma nervsystemet styr kroppens omedvetna funktioner, till exempel matsmältning, hjärtrytm och immunförsvar. Som namnet antyder kan vi inte kontrollera detta nervsystems funktioner.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: