Därför är det livsviktigt att sucka

Suckar räddar lungorna

Forskare har undersökt människors suckar. Och det visar sig att de är livsviktiga för kroppen.

9 mars 2016 av Sarah Stilling Skrivergaard

En suck behöver inte betyda att man är trött eller att livet känns hopplöst.

En ny studie från University of California, Los Angeles (UCLA) och Stanford University har nyligen undersökt varför vi suckar.

Forskarna bakom studien kallar det en livsviktig reflex, som hindrar små, kulformade luftsäckar i lungorna, kallade alveoler, från att kollapsa.

12 suckar i timmen

Lungornas uppgift är att tillföra blodet syre och utsöndra avfallsämnet koldioxid. Med hjälp av luftvägarna, bronkerna, transporteras den luft vi andas in ned till alveolerna, där syretransporten till blodet äger rum.

I genomsnitt suckar människor omkring tolv gånger i timmen eller en gång var femte minut.

En suck är ett dubbelt andetag

Jack Feldman, professor i neurobiologi vid UCLA, är en av forskarna bakom projektet. Han jämför alveolerna med våta ballonger.

– Har du någonsin försökt blåsa upp en våt ballong? Det är extremt svårt, eftersom vattnet på insidan gör att ballongen klistras ihop. Samma sak sker när alveoler kollapsar. Då kan ytan på alveolerna inte längre växla gas mellan blodet och luften, säger han till Live Science.

En suck motsvarar enligt forskaren ett dubbelt andetag – en mycket djup inandning. Och om vi inte suckar blir konsekvensen att vi får nedsatt lungfunktion, eftersom alveolerna inte kan blåsas upp igen – vilket i värsta fall kan vara dödligt.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: