© Lisa S. // Shutterstock

Effektiva bakterier i tarmen gör oss feta

Bakterier spelar en viktig roll i vår matsmältning, där de hjälper till att bryta ned maten, så att vi kan ta upp föda i tarmen.

1 september 2009

Blir bakterierna alltför effektiva, frigör de dock alldeles för mycket näringsämnen, och då blir vi feta, visar ny forskning. 

Två undersökningar på människor respektive möss visar att bakteriefloran i tarmarna är olika hos feta och smala individer, och om tarmbakterierna från feta möss överförs till en smal mus blir även den fet. 

De ”fetmande” bakterierna visade sig vara effektivare på att bearbeta kolhydrater och kan därmed dra ut fler kalorier ur kosten. 

Hos feta möss fanns det nästan inga outnyttjade kalorier kvar i avföringen, medan de smala mössen gjorde sig av med betydligt fler kalorier.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: